Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Αθλητισμός και παιδί:Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου;


Η άσκηση και η κίνηση είναι τόσο αναγκαία όσο  ο ύπνος και η μόρφωση. Η σωματική άσκηση πρέπει να γίνει συνήθεια, τρόπος ζωής, γι' αυτό χρειάζεται να ενθαρρύνεται από τους γονείς ήδη από την ηλικία τριών ετών. Βάλτε το παιδί σας σε πρόγραμμα, προσπαθώντας να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα.Προσπαθήστε λοιπόν, αυτή τη χρονιά το παιδί σας να ξοδεύει λιγότερο από 2 ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή σε ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά και την τηλεόραση και να αφιερώνει  1 ώρα την ημέρα (ή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα) σε αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο, σε κάποιο οργανωμένο άθλημα ή σε οποιοδήποτε άλλο σπορ. Προηγούμενες μελέτες  σε παιδιά έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα αερόβιας κατάστασης σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο. Η φαιά ουσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση.Μία ακόμα άκρως ενδιαφέρουσα πτυχή της σχέσης σωματικής δραστηριότητας και παιδιού είναι το γεγονός ότι η άσκηση ενισχύει την πνευματική και κατ’ επέκταση τη σχολική απόδοση,γιατί έχει βρεθεί ότι μέσω πολύπλοκων μηχανισμών (αύξηση μεταφοράς οξυγόνου στον εγκέφαλο, αναγέννηση νευρώνων κ.ά.) ενισχύεται ο μεταβολισμός του εγκεφάλου,η μνήμη και η συγκέντρωση.Οι ''κακές'' ορμόνες απομακρύνονται γρηγορότερα και οι ''καλές'' ορμόνες (νευροδιαβιβαστές) απελευθερώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Έτσι τα παιδιά μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα  και να αποθηκεύουν ευκολότερα τις καινούργιες γνώσεις.Eπίσης τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλήματα και ειδικά σε ομαδικά αγωνίσματα, έχουν μάθει να συμμορφώνονται και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα παιδιά να είναι πιο πειθαρχημένα, ώστε εφαρμόζοντας αυτό το χαρακτηριστικό εντός της τάξης να εμφανίζουν αυξημένη ικανότητα να συγκεντρώνονται περισσότερο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και συνεπώς να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις...
Τα τελευταία νούμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την παιδική παχυσαρκία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ακόμη και για την Ελλάδα που νοείται Μεσογειακή χώρα χωρίς όμως μεσογειακές συνήθειες στη διατροφή και την άθληση. Από τα άσχημα νούμερα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η φυσική δραστηριότητα στα παιδιά είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική τους υγεία, καθώς πληθώρα ερευνών αναδεικνύει τον ευεργετικό ρόλο της άθλησης στο συναισθηματικό κόσμο του παιδιού ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις της παιδικής κατάθλιψης.
Είνα σημαντικό να τονίσουμε ότι για τα παιδιά άνω των 5 ετών μέχρι και την εφηβεία, οι συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών προτείνουν τουλάχιστον 1 ώρα άσκησης την ημέρα, η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχόμενη,άρα είναι σημαντικό να αποκτήσουν τα παιδιά  εξωσχολική δραστηριότητα. Η σπουδαιότερη όμως παράμετρος που θα επηρεάσει τα παιδιά, είναι η ενασχόληση των ίδιων των γονέων με τη σωματική δραστηριότητα. Δώστε λοιπόν και εσείς οι γονείς το καλό παράδειγμα! Αν θέλετε να ασκούνται τα παιδιά σας, βοηθά αν ασκείστε εσείς ο ίδιος.
Για τα παιδιά το κάθε άθλημα έχει δικές του ηλικιακές κατηγορίες έναρξης. Στη ρυθμική για παράδειγμα ο αγωνιστικός αθλητισμός έρχεται πολύ νωρίτερα ηλικιακά από ότι στον στίβο.Αυτό που πρέπει να έχουν  κατά νου οι γονείς για να μπορέσουν να καταλήξουν στο κατάλληλο άθλημα για το παιδί τους, είναι ότι οφείλουν να δώσουν ερεθίσματα από διάφορα αθλήματα στα παιδιά.Στο άθλημα εκείνο που το παιδί θα τελειώνει την προπόνηση και θα βγαίνει χαρούμενο και ευτυχισμένο γιατί πέρασε καλά, γέλασε και γυμνάστηκε είναι μάλλον πιο πιθανό να συμμετάσχει τελικά. Ένα αγοράκι μπορεί να νιώθει πολύ καλύτερα κάνοντας τοξοβολία ή τένις  και όχι ποδόσφαιρο και αντίστοιχα ένα κορίτσι να βρίσκει τον εαυτό του και να αγαπήσει τον αθλητισμό μέσω του μπάσκετ και όχι του μπαλέτου ή της ρυθμικής.Αυτό δεν πρέπει να προβληματίζει ή να απογοητεύει τους γονείς, αντίθετα θα πρέπει να εστιάζουν στη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού κατά τα διάρκεια της προπόνησης  αλλά και κατά την ώρα αποχώρησης. Σημαντική επίσης είναι η επιθυμία του παιδιού και η αναμονή που έχει περιμένοντας την επόμενη ημέρα να έρθει η ώρα της προπόνησης.Αρχικά, θα πρέπει να έχουν όλοι οι γονείς στο μυαλό τους ότι δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά τους για τα δικά τους απωθημένα. Πρέπει να τα ακούσουν, να συζητήσουν μαζί τους και βέβαια να τους φέρουν σε επαφή με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες ούτως ώστε να διαλέξουν τα ίδια αυτό που τους ταιριάζει. Η κατάλληλη επιλογή του αθλήματος γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητες του παιδιού και έχει να κάνει όχι μόνο  με τις επιδόσεις του στο άθλημα, αλλά κυρίως με τη χαρά του παιδιού από τη συμμετοχή του  στο άθλημα-παιχνίδι.Ένα άλλο κριτήριο για την επιλογή του αθλήματος είναι η ηλικία του παιδιού.

Παιδιά 3 εώς 6 ετών
 Κατά την προσχολική ηλικία τα παιδιά έχουν μία πιο εγωϊστική προσωπικότητα. Δεν

διαθέτουν κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται σε ομαδικά αθλήματα. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αρχίζουν να ελέγχουν πολλές βασικές κινήσεις, αλλά είναι πολύ μικρά για τα πιο οργανωμένα αθλήματα.  Τα μικρά παιδιά που συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα συνήθως δεν κερδίζουν κανένα μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα, όσον αφορά τις μελλοντικές αθλητικές επιδόσεις τους. Διαθέτουν περιορισμένη ισορροπία και προσοχή, ενώ η όραση και η ικανότητά τους να παρακολουθούν ταχέως  κινούμενα αντικείμενα, δεν έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Επίσης δεν μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της συλλογικότητας.Γενικά  σε αυτή την ηλικία, το ελεύθερο παιχνίδι είναι συνήθως το καλύτερο, τα παιχνίδια με μπάλα,απλό περπάτημα και τρέξιμο.Ιδανικά ατομικά αθλήματαγια για αυτήν την ηλικία είναι η κολύμβηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 4 ετών και  θεωρείται από όλους τους επιστήμονες ως η καλύτερη μορφή άσκησης για τους μικρούς, καθώς γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα.Επίσης το μπαλέτο,η ρυθμική, ο χορός,ο οποίος προσφέρεται και για παιδιά από 3 ετών.( Οι πολεμικές τέχνες, όπως καράτε και tae kwon do μπορούν να αρχίσουν και από 5 χρονών, το ίδιο και το τένις).

Παιδιά 6 έως 9 ετών
Πρέπει  να επιλέγονται σπορ που απαιτούν βασικές- απλές  κινητικές δεξιότητες. Στην ηλικία των 6 ετών που τα παιδιά αρχίζουν να πηγαίνουν στην Α΄ δημοτικού αναπτύσσονται οι έννοιες της συνεργασίας, της ομαδικότητας αλλά και του ανταγωνισμού. Έτσι μπορούν να αρχίσουν κάποια ομαδικά αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο (ειδικοί λένε ότι ίσως να μπορεί να αρχίσει και από τα 5 έτη), μπάσκετ.Εκεί τα παιδιά θα μάθουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να δουλεύουν ομαδικά για ένα στόχο. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, βελτιώνεται η όραση και η συγκέντρωσή τους. Είναι, επίσης, σε θέση να ακολουθήσουν τις οδηγίες του προπονητή. Γενικοτερα με τα αθλήματα που μπορούν να ασχοληθούν είναι η ρυθμική και ενόργανη γυμναστική, ο χορός (ιδανική άσκηση για τα πιο ντροπαλά παιδιά),οι πολεμικές τέχνες, το  τένις, το ποδήλατο, το σκι, ο στίβος (στα 7 περίπου, με αθλήματα σε παιγνιώδη μορφή για αυτές τις ηλικίες),κολύμβηση.Ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.α.

Παιδιά 10 έως 13 ετών

Από αυτή την ηλικία  τα πιο πολλά παιδιά είναι  έτοιμα για πολύπλοκα σπορ. Έχουν αποκτήσει τις κινητικές και αντιληπτικές εκείνες ικανότητες που απαιτούνται από τα ομαδικά και αθλήματα στρατηγικής.Η επιλογή αθλήματος σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να ευνοεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων συναισθηματικής φύσεως, όπως την ευχαρίστηση  από την απλή συμμετοχή, την αποδοχή της ήττας, τη της συνεργασίας, τη χαρά για τη νίκη του φίλου και την αξία της  δικαιοσύνης.Είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες με σκοπό την  μυοσκελετική τους ανάπτυξη.Όπως ο στίβος, πιο εξειδικευμένα κ.α.Είναι, πλέον έτοιμα να συμμετέχουν σε πιο περίπλοκα αθλήματα δεξιοτήτων, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ κ.α. Χορό (όλα τα είδη του), κωπηλασία, αεροβική άσκηση (π.χ. σε γυμναστήριο) κ.α.Λάβετε, ωστόσο, υπόψη ότι η απότομη ανάπτυξη που συμβαίνει στην εφηβεία μπορεί προσωρινά να επηρεάσει το συντονισμό και την ισορροπία του παιδιού.
Θυμηθείτε, ότι τα παιδιά αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν και ότι το μικρό σας μπορεί να παρουσιάσει έντονο ενδιαφέρον σε μια αθλητική δραστηριότητα τη μια χρονιά, και την επόμενη να θέλει να δοκιμάσει κάτι άλλο. Παρακολουθήστε το επίπεδο του ενδιαφέροντός του και συνεχίστε να συμμετέχετε στην πρόοδό του. Να είστε θετικοί και ενθαρρυντικοί, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια και την απόλαυση για τη νίκη και να μην πιέσετε το παιδί σας να συνεχίσει ένα άθλημα που σαφώς δεν απολαμβάνει, σε όποια ηλικία κι αν είναι.Πάντως, όποιο άθλημα κι αν επιλέξουν τα παιδιά τα οφέλη θα είναι πάρα μα πάρα πολλά. Αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας, καλή φυσική κατάσταση, ανάπτυξη ομαδοσυνεργατικού πνεύματος,κοινωνικοποίηση,διοχέτευση ενέργειας, καλές επιδόσεις στο σχολείο  και πάνω από όλα.. χαρά και ευχαρίστηση.
Πηγές:psychology.gr
           paidiatriki.gr