Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ένα αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896


Πέντε εβδομάδες περίπου πριν από την έναρξη των φετινών Ολυμπιακών αγώνων και  η Βραζιλία έχει την τιμή να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που φιλοξενεί τη διοργάνωση,η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο.Στις 5 Αυγούστου του 2016, η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων θα φωτίσει τον ουρανό του σταδίου Μαρακανά και η σημαία με τους πέντε κύκλους θα κυματίσει στην οροφή του σταδίου. Με αφορμή αυτό το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896 που έγιναν στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό στάδιο.
Την 25η Μαρτίου 1896, ημέρα της εθνικής μας εορτής, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας η κήρυξη της έναρξης των «Πρώτων εν Αθήναις Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων», εγκαινιάζοντας το σημαντικότερο κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.  Συμμετείχαν 285 αθλητές από 14 κράτη:Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α, Βρετανία, Ουγγαρία, Δανία, Αυστρία, Ελβετία, Αυστραλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Σουηδία και Χιλή.
 
 
Η είδηση της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα έτυχε μεγάλης αποδοχής από το ελληνικό κοινό, τον τύπο και τη βασιλική οικογένεια. Σύμφωνα με τον Κουμπερτέν, "ο διάδοχος Κωνσταντίνος έμαθε με μεγάλη χαρά ότι οι Αγώνες θα αναβιώσουν στην Αθήνα".Ο Κουμπερτέν επιβεβαίωσε ότι "ο βασιλιάς και ο διάδοχος θα παρέχουν την υποστήριξή τους στη διοργάνωση αυτών των Αγώνων".
Όμως, η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν άσχημη, ενώ υπήρχε αστάθεια με τη συνεχή εναλλαγή στην πρωθυπουργία του Χαρίλαου Τρικούπη με τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, τόσο ο πρωθυπουργός Τρικούπης, όσο και ο Στέφανος Δραγούμης, ο οποίος είχε προσπαθήσει να οργανώσει μια σειρά εθνικών Ολυμπιάδων στο παρελθόν, πίστευαν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διοργανώσει τη μεγάλη αυτή διοργάνωση.Δήλωσαν πως οι Αγώνες είναι αδύνατον να διεξαχθούν και παραιτήθηκαν.  
Με αμφίβολη την προοπτική της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Κουμπερτέν και ο Δημήτριος Βικέλας,ο πρώτος πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) ξεκίνησαν μία εκστρατεία για να κρατήσουν ζωντανό το Ολυμπιακό κίνημα. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος, υποστηρικτής των Ολυμπιακών Αγώνων, αποφάσισε να ηγηθεί της οργανωτικής επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον Βικέλα στις 7 Ιανουαρίου 1895.Ο ενθουσιασμός του Κωνσταντίνου που είχε γίνει πλέον πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής πυροδότησε ένα "κύμα" δωρεών από τον ελληνικό λαό, από τις οποίες κατάφερε να συγκεντρώσει 330.000 δραχμές. Εκδόθηκε ειδική σειρά γραμματοσήμων που απέφερε 400.000 δραχμές και από τις πωλήσεις των εισιτηρίων συγκεντρώθηκαν άλλες 200.000 δραχμές. Με παράκληση του Κωνσταντίνου, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Αβέρωφ συμφώνησε να βοηθήσει στην ανακατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου που κόστισε 920.000 δραχμές.
Οι αγώνες ξεκίνησαν  25η Μαρτίου 1896 (6 Απριλίου 1896 με το νέο ημερολόγιο) Μετά την ομιλία του ο προέδρος της οργανωτικής επιτροπής, διάδοχος Κωνσταντίνος, καλεί το Βασιλιά να κυρύξει την έναρξη των αγώνων. "Κηρύσσω την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ζήτω το Έθνος, ζήτω οι Έλληνες".
Στη συνέχεια, εννέα μπάντες και χορωδία 150 ατόμων ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, σε σύνθεση του Σπύρου Σαμάρα και στίχους του Κωστή Παλαμά. Ο ύμνος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το κοινό.Ακολούθησε η έπαρση της Ελληνικής σημαίας και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από μπάντα  όπου κυριαρχούσαν οι φλογέρες και στη συνέχεια η παρέλαση των αθλητών.10 από τις 14 συμμετέχουσες χώρες κέρδισαν μετάλλια στους Αγώνες.
Οι Η.Π.Α. κέρδισαν τα περισσότερα χρυσά μετάλλια (11), ενώ η Ελλάδα κέρδισε συνολικά τα περισσότερα μετάλλια (46) καθώς και τα περισσότερα ασημένια (17) και χάλκινα (19), χάνοντας την πρώτη θέση στον πίνακα από τις Η.Π.Α. για ένα χρυσό μετάλλιο. Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο. Πιο επιτυχημένος αθλητής των Αγώνων αναδείχθηκε ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν, ο οποίος κέρδισε συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια.Μετά το τέλος των Αγώνων, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, καθώς και πολλοί άλλοι (μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί αθλητές), υποστήριξαν την ιδέα να διοργανωθούν και οι επόμενοι Αγώνες στην Αθήνα. Ο Κουμπερτέν όμως ήταν αντίθετος με αυτό, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί το Παρίσι ως η επόμενη διοργανώτρια πόλη.

ΠΗΓΗ: www.rafail.org