Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Το θεαματικό άθλημα της ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ



Η γυμναστική αποτελεί ένα από τα βασικά Ολυμπιακά αθλήματα και περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Ολυμπιάδα του 1896 στην Αθήνα.Το 1928 στην Ολυμπιάδα του Αμστερντάμ προστέθηκαν και τα γυναικεία αγωνίσματα γυμναστικής. Ως το 1980 στις Ολυμπιάδες γινόταν μόνο η ενόργανη γυμναστική. Από το 1984 στο Λος Αντζελες προστέθηκε και η ρυθμική γυμναστική που είναι καθαρά γυναικείο άθλημα. Το 2000 στο Σίδνευ μπήκε το τραμπολίνο. Η ενόργανη είναι από τα δημοφιλέστερα και πιο θεαματικά αθλήματα της εποχής μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ίσως το άθλημα με την περισσότερη ζήτηση σε εισιτήρια, μαζί με τους τελικούς του στίβου στα 100 μ. Στους άντρες το Ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ ανδρικά αγωνίσματα: α)έξι ατομικά οργάνων (το έδαφος, το άλμα, τον πλάγιο ίππο, το μονόζυγο, το δίζυγο και τους κρίκους), β) το ατομικό σύνθετο και γ) το ομαδικό σύνθετο.Στις γυναίκες περιλαμβάνει έξι γυναικεία αγωνίσματα:α) τέσσερα ατομικά οργάνων (το έδαφος, το άλμα, τους ασύμμετρους ζυγούς και τη δοκό ισορροπίας), β) το ατομικό σύνθετο και  γ) το ομαδικό σύνθετο. Τα όργανα στα οποία αγωνίζονται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με ορισμένες τροποποιήσεις, είναι το έδαφος και το άλμα. Αναλυτικά όλα τα όργανα είναι:

ΑΣΥΜΜΕΤΡΟΙ ΖΥΓΟΙ

Οι ασύμμετροι ζυγοί ή δίζυγο όπως ονομάζεται, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αγωνίσματα των γυναικών.Το όργανο αυτό, που έχει μεγάλη ελαστικότητα στις μπάρες του, απαιτεί από τις αθλήτριες δύναμη, ακρίβεια και συντονισμό κινήσεων.Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κινήσεις από τη χαμηλή στην ψηλή μπάρα και αντίθετα, πολλές αλλαγές λαβών, αλλαγές κατεύθυνσης και γιγαντιαία αιωρήματα.Ανάμεσα στις ασκήσεις δεν πρέπει να υπάρχουν παύσεις, παραπανίσιες αιωρήσεις και στάσεις.Η είσοδος στο όργανο γίνεται συνήθως με πάτημα σε βατήρα και η έξοδος πρέπει να είναι ελεγχόμενη και με σταθερή προσγείωση.

ΜΟΝΟΖΥΓΟ

Το μονόζυγο είναι και αυτό ένα από τα θεαματικά αγωνίσματα της ενόργανης γυμναστικής και ιδιαίτερα αγαπητό από τους θεατές.Τα προγράμματα των ασκήσεων στο μονόζυγο εκτελούνται μόνο από άνδρες.Αποτελούνται κυρίως από ασκήσεις με περιστροφή γύρω από την μπάρα χωρίς στάση, με αλλαγές στη λαβή, στην κατεύθυνση και στη θέση του σώματος.Η έξοδος από το όργανο είναι συχνά πολύ θεαματική και περιλαμβάνει συνήθως διπλά σάλτο με ελιγμούς σε μεγάλο ύψος.


ΔΟΚΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

Η δοκός είναι ένα κατεξοχήν όργανο των γυναικών. Η αθλήτρια πρέπει να εκτελέσει ασκήσεις μεγάλης δυσκολίας με χάρη, ρυθμό, ισορροπία, σιγουριά και αυτοέλεγχο πάνω σε μια επιφάνεια πλάτους 10 εκατοστών. Κάθε πρόγραμμα αρχίζει με μια άσκηση ως είσοδο και τελειώνει με μια άλλη ως έξοδο.
Oι αθλήτριες εκτελούν μια σειρά ασκήσεων σε όλο το μήκος της δοκού σε χρόνο 70-90 δευτερολέπτων.





ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ 

Το ταπί, όπου εκτελούνται οι ασκήσεις εδάφους, είναι μια επιφάνεια 12 επί 12 μέτρα, με ένα μέτρο επιπλέον γύρω - γύρω ως όριο ασφαλείας. Το έδαφος πρέπει να έχει την κατάλληλη ελαστικότητα, ώστε να εξασφαλίζει στους αθλητές και τις αθλήτριες γρήγορες απογειώσεις και ασφαλείς προσγειώσεις.
Η εκτέλεση ενός προγράμματος στο έδαφος απαιτεί δύναμη, ταχύτητα, μυϊκή αντοχή, ευκαμψία και ρυθμό. Επίσης οι αθλητές πρέπει να εφαρμόζουν τη σωστή τεχνική ώστε οι ασκήσεις να εκτελούνται σε μεγάλο ύψος και να εξασφαλίζουν σταθερές προσγειώσεις. Τα προγράμματα στο έδαφος περιλαμβάνουν ακροβατικές ασκήσεις, ασκήσεις ισορροπίας, ασκήσεις δύναμης και ευκαμψίας, ενώ τα άλματα και οι στροφές αποτελούν απαραίτητα στοιχεία του προγράμματος. Στις γυναίκες όμως το αγωνιστικό πρόγραμμα εκτελείται και με τη συνοδεία μουσικής και αποτελεί έναν συνδυασμό χορευτικών κινήσεων και ακροβατικών ασκήσεων.Η χρονική διάρκεια ενός προγράμματος είναι 70-90 δευτερόλεπτα.

ΝΕΟΣ ΙΠΠΟΣ ΑΛΜΑΤΩΝ

Ο νέος ίππος αλμάτων έχει πλάτος 95 εκατοστά και μήκος 1 μέτρο και είκοσι εκατοστά.Κάθε άλμα εκτελείται με πάτημα στο βατήρα με τα δύο πόδια και μετά από μια σύντομη στήριξη και ώθηση των χεριών στο σώμα του ίππου. Οι αθλητές και οι αθλήτριες δεν επιτρέπεται να αγγίξουν το όργανο με άλλο μέρος του σώματός τους εκτός από τα χέρια.Στον ίππο αλμάτων απαιτείται ταχύτητα, ισχύς και άριστη αίσθηση του χώρου.


ΙΠΠΟΣ ΜΕ ΛΑΒΕΣ 

Ο ίππος με λαβές, ένα όργανο χωρίς ελαστικότητα, θεωρείται από πολλούς ως το δυσκολότερο όργανο των ανδρών.Λόγω της πολυπλοκότητας των κινήσεων απαιτείται από τους αθλητές μεγάλη επιδεξιότητα. Η διατήρηση της σταθερότητας και της πολυπλοκότητας των κινήσεων μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, επιτυγχάνεται με καλή ισορροπία και αυξημένη μυϊκή αντοχή. Το πρόγραμμα πρέπει να εκτελεστεί χωρίς διακοπή με κυκλική κίνηση των ποδιών, δηλαδή στροφές ή με κίνηση εκκρεμούς, δηλαδή με ψαλίδια.

 ΟΙ ΚΡΙΚΟΙ
 
Οι κρίκοι είναι ξύλινοι, απέχουν μεταξύ τους 50 εκατοστά και κρέμονται από συρματόσχοινα και ιμάντες, δύο μέτρα και πενήντα πέντε εκατοστά πάνω από την εξέδρα.Είναι από τα όργανα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αστάθεια και απαιτούν μεγάλη δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος του αθλητή.Τα προγράμματα στους κρίκους εκτελούνται μόνο από τους άνδρες και περιλαμβάνουν ασκήσεις δύναμης και ασκήσεις με αιώρηση του σώματος.

ΔΙΖΥΓΟ

Το δίζυγο είναι συνήθως το πιο αγαπητό αγώνισμα των αθλητών και επιτρέπει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων που απαιτούν δύναμη, συγχρονισμό κινήσεων, άριστη αίσθηση του χώρου και ισορροπία.Όλες οι ασκήσεις εκτελούνται με τα χέρια, μετά από στήριξη, εξάρτηση ή ώθηση.Οι ασκήσεις στο δίζυγο εκτελούνται μόνο από άνδρες και είναι κυρίως αιωρήσεις, ασκήσεις με πτήση και στάσεις.Οι πιο δύσκολες ασκήσεις στο δίζυγο είναι εκείνες που έχουν στιγμιαία απώλεια της οπτικής επαφής με το όργανο, όπως το σάλτο εμπρός και πίσω.

                                          ================================