Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Διατροφή για έξυπνα παιδιά

Αν μέχρι τώρα νομίζατε ότι η διατροφή του παιδιού σας ήταν το μέσο για να διασφαλίσετε καλή φυσική κατάσταση και έξτρα πόντους, τώρα έχετε έναν λόγο παραπάνω να αναβαθμίσετε την ποιότητά της, αφού είναι βέβαιο ότι η σωστή διατροφή επηρεάζει θετικά και τη σχολική απόδοση! Έρευνες  έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Άρα, τα παιδιά που καταναλώνουν τα σωστά τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν καλύτερη μνήμη και περισσότερη ενέργεια για το σχολείο.  Φαίνεται έτσι ότι οι απαραίτητες ενισχύσεις για καλύτερη σχολική απόδοση του παιδιού ξεκινούν από το πιάτο του, αφού όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή επηρεάζει τη σχολική επίδοση και την πνευματική απόδοση των παιδιών μας. Κάποια σχολεία μάλιστα σε χώρες του εξωτερικού έχουν καθιερώσει πρόγραμμα προγεύματος και υγιεινού μοντέλου διατροφής στις καντίνες τους με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών. Πράγματι, η επιστήμη έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει ότι ο εγκέφαλος, για να μπορέσει να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, εκτός από ύπνο χρειάζεται ενέργεια που παίρνει από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. που υπάρχουν στις τροφές. Τα συστατικά αυτά τα χρησιμοποιεί για τη διαδικασία σκέψης, λογισμού και ανάλυσης αλλά και για να έχει καλύτερη μνήμη, κάτι που σημαίνει ότι η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί ιδιαίτερα σε περιόδους μάθησης και εκπαίδευσης.

                                                       Δείτε πρώτα ένα σχετικό βίντεο
   
         
.

Ξεκινήστε με πρωινό. Ο εγκέφαλος στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε υδατάνθρακες, για τα καύσιμα του. Από τη στιγμή που τα παιδιά καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και τα φρούτα, απελευθερώνεται στον οργανισμό η γλυκόζη. Η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα του εγκεφάλου, προμηθεύοντας καύσιμα για τη λειτουργία του.Είναι πολύ σαφές ότι, η σχολική επίδοση δεν είναι αποδοτική, αν το πρωινό γεύμα παραλείπεται. Οι μελέτες δείχνουν ότι, τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό είναι πιο υποτονικά, είναι λιγότερο προσεκτικά και δεν έχουν ενέργεια για τις σχολικές δραστηριότητες. Τροφές για πρωινό, όπως δημητριακά, τοστ, φρούτα, γάλα και γιαούρτι αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο με την τροφή που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. To ασβέστιο που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν βοηθά μόνο στην ανάπτυξη των σκελετού και στην προστασία των δοντιών, αλλά επιπλέον συμβάλλει στην ισορροπία του νευρικού συστήματος και στην εγκεφαλική λειτουργία. Μερικά πρωινά είναι καλύτερα, από κάποια άλλα, όταν πρόκειται να βοηθήσουν  τα παιδιά στη μάθηση. Σε μια μελέτη παιδιών δημοτικού σχολείου, εκείνα που έτρωγαν δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένα τεστ μνήμης από ό, τι τα παιδιά που τους δόθηκε μια χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή ή καθόλου πρωινό.

Ενδιάμεσα μικρογεύματα- σνακ στο σχολείο

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενδιάμεσα μικρά γεύματα. Το δεκατιανό στο σχολείο  και το απογευματινό είναι δύο γεύματα που δεν θα πρέπει να παραλείπονται στην παιδική διατροφή, καθώς συνεχίζουν τη σταθερή τροφοδοσία του αίματος με το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου, τη γλυκόζη. Η κατανάλωση κάποιου μικρού γεύματος ή σνακ κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων είναι απαραίτητη, αφού μέχρι την επιστροφή στο σπίτι και το μεσημεριανό γεύμα μεσολαβούν αρκετές ώρες. Καλό είναι ωστόσο τα παιδιά να μην καταφεύγουν στα τυποποιημένα σνακ (κρουασάν, μπισκότα, αλλαντικά) τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Το καλύτερο είναι τα σνακ να ετοιμάζονται από το σπίτι. Σάντουιτς εμπλουτισμένα με λαχανικά και τυρί, σπιτικές πίτες, αρτοσκευάσματα και ξηροί καρποί είναι καλές επιλογές. Επίσης τα φρούτα και οι χυμοί αποτελούν την ιδανικότερη λύση για τα ενδιάμεσα γεύματα. Προσφέρουν άμεσο καύσιμο (γλυκόζη) και είναι κύρια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθώς και αντιοξειδωτικών.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - Ψάρια Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προωθούν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Φροντίστε ώστε η διατροφή του παιδιού να είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά που βοηθούν την πνευματική λειτουργία, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης. Το παιδί πρέπει να τρώει δύο φορές την εβδομάδα ψάρια, κατά προτίμηση λιπαρά όπως σαρδέλα, σολομό, φρέσκο τόνο, γιατί εξασφαλίζουν ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη διαδικασία της μάθηση.
 ΠΗΓΗ:mybabysworld.gr


                                            ==================================