Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ(αγων):Tο θεαματικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Αγωνιστική γυμναστική (ενόργανη, ρυθμική, ακροβατική, τραμπολίνο κ.α ) είναι ένα σύνθετο, εντυπωσιακό και δύσκολο άθλημα.Οι αθλητές επιδεικνύουν καταπληκτική δεξιότητα στις κινήσεις τους (ώστε να μετακινούνται πάνω στα όργανα  ή χωρίς αυτά ) έχοντας παράλληλα κατά νου τη δεξιοτεχνία της εκτέλεσης. Ένα χαρακτηριστικό του αθλήματος της γυμναστικής είναι η εξαιρετική ευκαμψία και η δύναμη που διαθέτουν οι αθλητές προκειμένου να εκτελέσουν ασκήσεις που απαιτούν από το σώμα ιδιαίτερη στάση.  Άπο όλους τους άλλους αθλητές άλλων αθλημάτων, οι αθλητές της γυμναστικής είναι άπο τους πιο εύκαμπτους και πιο δυνατούς. Η στατική και δυναμική ισορροπία επίσης είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν. Η ικανότητα επίσης του αθλητή της γυμναστικής να πέφτει στο έδαφος και να μη τραυματίζεται  είναι κάτι το φυσιολογικό, μιας και η καθημερινή του ενασχόληση με τις ακροβατικές ασκήσεις πάνω στα μαλακά στρώματα του δίνουν την δυνατότητα να αποσβένει κάθε πτώση από οποιοδήποτε ύψος.  Αυτού του είδους η καθημερινή ενασχόληση με διάφορες απλές και δύσκολες προσγειώσεις, δίνουν την δυνατότητα να αντιδρά ο αθλητής ως αιλουροειδές, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός.
Ένα από τα αγωνίσματα της γυμναστικής είναι η ενόργανη, το οποίο είναι ίσως το δημοφιλέστερο και διακρίνεται σε ανδρών και γυναικών. Η ενόργανη  των ανδρών αποτελείται από τα εξής αγωνίσματα: το έδαφος, το άλμα, τον πλάγιο ίππο, το μονόζυγο, το δίζυγο και τους κρίκους. Η ενόργανη γυμναστική των γυναικών αποτελείται από το έδαφος, το άλμα, τους ασύμμετρους ζυγούς και τη δοκό ισορροπίας. Tο έδαφος των γυναικών εκτελείται με τη συνοδεία μουσικής.Εκτός από την ενόργανη,τα υπόλοιπα αγωνίσματα είναι η ρυθμική, με το ατομικό και το ομαδικό.Το ατομικό περιλαμβάνει  4 απο τα 5 όργανα και είναι η μπάλα,το στεφάνι,το σχοινάκι,η κορδέλα και οι κορίνες και το ομαδικό αγώνισμα με τις 5 αθλήτριες, το  λεγόμενο ανσάμπλ.Τέλος είναι και το τραμπολίνο και η ακροβατική γυμναστική, τα οποία είναι ανεξάρτητα αγωνίσματα και ανήκουν κι αυτά στη γυμναστική. 
Από τα παραπάνω, η ρυθμική εκτελείται αποκλειστικά από κορίτσια, ενώ στα υπόλοιπα αγωνίσματα μπορούν να αγωνιστούν τόσο κορίτσια όσο και αγόρια.Επίσης αγωνίσματα της γυμναστικής που καλλιεργούνται διεθνώς είναι και η αεροβική γυμναστική ατομικού και ομαδικού και η γενική γυμναστική. Στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνονται μόνο η ενόργανη, η ρυθμική  και το τραμπολίνο.Για την ιστορία, βασικότερη εκπρόσωπος της ενόργανης είναι η βετεράνος σήμερα Νάντια Κομανέτσι, η οποία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα Ολυμπιακά τερέν, στο Μόντρεαλ το 1976, και από τότε παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη και αναντικατάστατη αθλήτρια για τους λάτρεις του αθλήματος. Η 14χρονη τότε Ρουμάνα, κατόρθωσε να επιτύχει το ακατόρθωτο, 7 συνεχόμενες φορές στο Μόντρεαλ, λες και η ανώτατη βαθμίδα της βαθμολογίας είχε φτιαχτεί μόνο και μόνο για εκείνη. 10 στα 10 ήταν ο απόλυτος αριθμός που της είχε αποδοθεί σε εκείνους του Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976.

                                                       Ενόργανη αντρών,όλα τα αγωνίσματα

       
                                    
  
                                                     Ενόργανη γυναικών, όλα τα αγωνίσματα

       


        Ρυθμική γυναικών ατομικό και ανσάμπλ (Ολυμπιακοί αγώνες το 2012 στο Λονδίνο)

       


                                              Ακροβατική γυμναστική αντρών και γυναικών

       


                                                       Μία ''γνωριμία'' και με το τραμπολίνο..
          
       

                                          ==================================