Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ και η σημασία του

                                                                                                                                        
Το παιχνίδι αποτελεί για τα παιδιά το πιο ισχυρό μέσο έκφρασής τους και αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητάς τους. Στον κόσμο των παιδιών οι λέξεις “φυσική δραστηριότητα” δεν υπάρχουν. Ανάλογα με την ηλικία, κίνηση σημαίνει παιχνίδι, άθλημα ή και τα δύο.
Είναι σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη και τη ζωή του παιδιού, καλλιεργεί τη φαντασία  και δίνει ευκαιρίες ώστε ν’ αναπτυχθεί η κοινωνικότητα, οι σωματικές και πνευματικές ικανότητες του, με λίγα δηλ. λόγια  το σύνολο της προσωπικότητας του. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν τη συνεργασία,  κάνουν φιλίες, διαπραγματεύονται, με μία λέξη κοινωνικοποιούνται. Αποτελεί ένα σημαντικό μέσο, στο να εκφράζει όλα τα συναισθήματά του όσο πιο ομαλά και ανώδυνα γίνεται. Μαθαίνει, πειραματίζεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται και ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει.Το παιχνίδι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό καθώς το ίδιο το παιδί το θεωρεί πολύ σημαντικό, κάτι που φαίνεται και από το πόσο πολύ απορροφάται από αυτό που κάνει.Μάλιστα, η απουσία του από τη ζωή του παιδιού, θα μπορούσε να συνδεθεί με μειωμένες κινητικές δεξιότητες και φτωχότερες κοινωνικές δεξιότητες,οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη διαχείριση κοινωνικών καταστάσεων, όπως η επίλυση συγκρούσεων και θέματα διαφορετικότητας.
Έτσι και οι μεγάλοι επιβάλλεται ως καθήκον να βοηθάνε και να παρακινούνε το παιδί σ’ αυτό.Πρέπει τέλος να πούμε ότι τα παιχνίδια είναι από τα καλύτερα μέσα για την επίτευξη των στόχων της φυσικής αγωγής στο Δημοτικό σχολείο.


 1) Διάφορα μιμητικά παιχνίδια για το Δημοτικό: (http://tripodis.gr)



2) Διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια.......