Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΒΟΛΕΙ: Ένα εντυπωσιακό Ολυμπιακό άθλημα (Βίντεο προπόνησης)



Το βόλεϊ (ή αλλιώς πετοσφαίριση) είναι ένα εντυπωσιακό ομαδικό άθλημα, δημοφιλές τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Αν και το βόλεϊ είχε περιληφθεί ως άθλημα επίδειξης στην Ολυμπιάδα του 1924 στο Παρίσι, χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να γίνει Ολυμπιακό άθλημα.Απο την Ολυμπιάδα του Τόκυο και μετά,είναι πλέον και Ολυμπιακό. 
Κάθε ομάδα αποτελείται από 6 βασικούς και 6 αναπληρωματικούς παίκτες, το παιγνίδι τελειώνει όταν μία ομάδα κερδίσει τρία σετ.Μία ομάδα κερδίζει ένα σετ όταν φτάσει τους 25 πόντους και έχει τουλάχιστον δύο πόντους προβάδισμα, Αν μετά από τέσσερα σετ οι ομάδες είναι ισόπαλες 2-2, ο νικητής αναδεικνύεται σε ένα πέμπτο τελικό σετ (τάι-μπρέικ) των 15 πόντων. Κάθε ομάδα μπορεί να χτυπήσει την μπάλα τρεις φορές, το μπλοκ δεν υπολογίζεται στις επαφές με τη μπάλα.Οι παίκτες που βρίσκονται στην αμυντική ζώνη δεν επιτρέπεται να εκδηλώσουν επιθετικό χτύπημα πατώντας στην μπροστινή ζώνη. Κάθε φορά που η ομάδα τους κερδίζει το σερβίς, οι παίκτες μετακινούνται κατά μία θέση προς τα δεξιά, κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού.Tο παιχνίδι ξεκινά με σερβίς της μιας ομάδας και εκτελείται από τον παίκτη της πίσω δεξιά θέσης, από οποιοδήποτε σημείο πίσω από την τελική γραμμή.
Το 1998 καθιέρωθηκε για πρώτη φορά το σύστημα της άμεσης καταγραφής πόντου (κατάργηση αλλαγής). Επίσης ισχύουν νέοι κανονισμοί, τους οποίους η διεθνής ομοσπονδία έχει θεσπίσει με στόχο τη θεαματικότητα του αθλήματος: α) καθιέρωσαν το λίμπερο όπου μπορεί να αντικαταστήσει οποιονδήποτε παίκτη της αμυντικής ζώνης, β)επιτρέπεται η απόκρουση της μπάλας με το πόδι ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος   και τέλος γ) στο σερβίς η μπάλα επιτρέπεται να ακουμπήσει στο φιλέ
Άλλα 2 βασικά στοιχεία του βόλεϊ, είναι το μπλοκ και το επίθετικό χτύπημα, το λεγόμενο καρφί ( τα οποία διδάσκονται στο γυμνάσιο). Το μπλοκ είναι η ενέργεια των αθλητών κοντά στον φιλέ, να εμποδίσουν να περάσει η μπάλα που έρχεται από την άλλη ομάδα, τοποθετώντας τα χέρια τους πιο  ψηλά από την κορυφή του φιλέ.Μόνο στους παίχτες της μπροστινής ζώνης επιτρέπεται να κάνουν μπλοκ.
Δείτε ένα υπέροχο βίντεο προπόνησης βόλλεϊ.



                       1. ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ (ΚΑΡΦΙ)

 

Το χτύπημα γίνεται με όλη την παλάμη,από πίσω και πάνω από την μπάλα,ενώ ο παίχτης βρίσκεται στον αέρα με το σώμα στην έκταση.Το καρφί στη πετοσφαίριση μπορεί να γίνει σε τρεις χρόνους.Ο χρόνος προσδιορίζεται από το ύψος της πάσας.Δείτε το βίντεο με την εντυπωσιακή εκτέλεση από έναν αθλητή. 


                                                               

Τέλος και ένα βίντεο με ΦΑΣΕΙΣ και  ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟ το 2008

           


  Κ Α Ν Ο Ν Ι Σ Μ Ο Ι:
  Οι σημαντικότεροι κανονισμοί βόλεϊ,πατήστε εδώ.
  Διεθνείς κανονισμοί βόλεϊ,πατήστε εδώ.


                                     ========================================