Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Για να παραμείνουν υγιή τα παιδιά αυτό το χειμώνα.


Οι θερμοκρασίες χαμηλώνουν και το κρυολόγημα, όπως και πολλές ιώσεις χτυπούν την πόρτα μας πιο συχνά τώρα το χειμώνα. Δείτε πώς μπορείτε με απλές κινήσεις να θωρακίσετε την υγεία των παιδιών σας για να παραμείνουν υγιή όλο το χειμώνα!

Ενθαρρύνετε το συχνό πλύσιμο χεριών

Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε ιούς και μικρόβια, αλλά στα μικρά παιδιά θα πρέπει κανείς να το υπενθυμίζει συχνά. Θυμίστε στα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους μόλις γυρίσουν από το σχολείο, πριν το φαγητό και φυσικά μετά την τουαλέτα (το σωστό πλύσιμο  είναι 10-15 δευτερόλεπτα, κατά προτίμηση με ζεστό νερό όταν υπάρχει). Κάντε κι εσείς το ίδιο, ώστε να γίνει συνήθεια και αν θέλετε να γίνει το πλύσιμο των χεριών πιο δελεαστικό παιχνίδι, τρέξτε ο καθένας σε διαφορετική βρύση και κάντε… αγώνα πλυσίματος!

Ενθαρρύνετε τη σωστή διατροφή

Τα σημερινά παιδιά μπορούν μια χαρά να κατανοήσουν το παράδειγμα με το αυτοκίνητο και τη βενζίνη κι έτσι μπορούμε να τους πούμε πως όταν το αυτοκίνητο έχει καλή βενζίνη μπορεί να λειτουργεί καλά και να τρέχει, ενώ εάν η βενζίνη δεν είναι καλή ή βάλουμε κάτι άλλο στο ρεζεβουάρ, το αυτοκίνητο χαλάει. Διαφορετικά, θυμίστε το κλασσικό «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»!!! Έτσι, θα τα πείσετε για το πόσο σημαντικό είναι για την υγεία και την άμυνα του οργανισμού τους να τρώνε σωστά και να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι οι ομάδες τροφών που δεν θα πρέπει να λείπουν από το καθημερινό τους διατροφολόγιο, καθώς θωρακίζουν τον οργανισμό και την άμυνά του απέναντι στις λοιμώξεις και τις ιώσεις.

Ενυδάτωση και το χειμώνα

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για τη σημασία της ενυδάτωσης τους ζεστούς μήνες, αλλά ο οργανισμός χρειάζεται επαρκή ενυδάτωση όλες τις εποχές για να λειτουργεί σωστά. Προσφέρετε συχνά νερό, φρέσκους χυμούς, αφεψήματα όπως χαμομήλι, γάλα και αποφύγετε αναψυκτικά και καφεϊνούχα.

Εξασφαλίστε αρκετές ώρες για ύπνο

Η έλλειψη ύπνου δεν φέρνει μόνο κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης στο σχολείο, αλλά εξασθενεί τον οργανισμό και τον κάνει πιο ευάλωτο σε ιούς και μικρόβια. Στείλτε τα νωρίς για ύπνο και εξασφαλίστε τους τις 10 ώρες ύπνου που χρειάζονται στην ηλικία αυτή, που ο οργανισμός δουλεύει… υπερωρίες! Μην ξεχνάτε την καλή ποιότητα ύπνου, σε χώρο χωρίς σκόνες και αλλεργιογόνα, χωρίς ξηρή ατμόσφαιρα που μπορεί να δημιουργείται από θερμαντικά σώματα (βάλτε ένα μπολ με νερό στο δωμάτιο) και χωρίς υπερβολικά σκεπάσματα.
                                                                                                      
Φτιάξτε σούπες

Συνδυάζουν θρεπτικά συστατικά, καθώς μπορείτε να συνδυάσετε  στη συνταγή τροφές από πολλές ομάδες τροφών (π.χ. λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο, μακαρόνια, ρύζι κτλ.) και ενυδάτωση. Ζεσταίνουν, μαλακώνουν έναν ερεθισμένο λαιμό, ενυδατώνουν και είναι εύπεπτες. Οι συνδυασμοί και οι συνταγές είναι κυριολεκτικά αμέτρητες και μπορούν να βασιστούν στα γούστα των παιδιών. Σημειώστε ότι νέες έρευνες αναφέρουν ότι η παραδοσιακή κοτόσουπα είναι πιθανό να παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν τα συμπτώματα ασθενειών, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Μην ξεχνάτε το μέλι

Γνωστό από την αρχαιότητα για τις αντισηπτικές του ιδιότητες και τις βιταμίνες που περιέχει, το μέλι μπορεί να είναι ο βοηθός σας για την ανακούφιση του πονόλαιμου που ταλαιπωρεί το παιδί σας. Προσθέστε μια κουταλιά μέλι σε χλιαρό ρόφημα, όπως χαμομήλι ή στο γάλα.



πηγή:http://mamakid.gr

                                                 ===================================