Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ-ΕΥΚΑΜΨΙΑ

                                              

                                                       Μύες, ευκαμψία, διατάσεις

Το σώμα μας που είναι μία εκπληκτική μηχανή έχει πάνω από 650 μύες, διαφέρουν όμως μεταξύ τους ως προς στο σχήμα και στο μέγεθος.Για τα περισσότερα πράγματα που κάνουμε χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί μύες ,οι οποίοι και μας βοηθούν να κάνουμε όλες τις κινήσεις του σώματος μας.Για παράδειγμα,κάθε φορά που κάνουμε ένα βήμα χρησιμοποιούμε περίπου 200 μύες!!
Έχετε ακούσει για τη ευκαμψία...Η ευκαμψία είναι πολύ σημαντική, είναι η ικανότητα να κινούμε τους μύες και τις αρθρώσεις σ’ όλη την έκταση της φυσιολογικής τους κίνηση και  αναπτύσσεται με τις μυϊκές διατάσεις.Κατά τη διάρκεια των διατάσεων οι μύες και οι τένοντες τεντώνονται, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ελαστικότητά. Για παράδειγμα, η ευκολία με την οποία κινείται μια άρθρωση εξαρτάται από την ελαστικότητα των μυών που βρίσκονται γύρω απ’ αυτήν την άρθρωση. Η ευλυγισία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αθλητική απόδοση καθώς και για καθημερινές δραστηριότητες.Η έλειψη της είναι πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους και αυτό γιατί είναι τόσο άκαμπτοι, ώστε
να δυσκολεύονται να κάνουν συνηθισμένες δουλειές ρουτίνας.Πιθανώς, έχετε ακούσει αρκετές φορές ότι ,χρειάζονται οι διατάσεις όταν γυμνάζεστε. Τους λόγους όμως σου τους έχουν εξηγήσει ποτέ; Πολλοί τις θεωρούν βαρετές και χάσιμο χρόνου. Μέγα Λάθος! Οι διατάσεις είναι ενστικτωδώς μέρος της καθημερινότητάς μας. Πόσοι από εσάς τεντώνεστε όταν ξυπνάτε ή όταν κάθεστε πολλές ώρες στο γραφείο; Δεν είναι τυχαίο ότι στα αγγλικά ο όρος stretching σημαίνει τέντωμα!


   Ας δούμε πιο αναλυτικά όμως τα οφέλη των διατάσεων:

     Αυξημένο αίσθημα ελέγχου των μυών
     Ευελιξία και μεγαλύτερο εύρος κίνησης
     Ανακούφιση από πόνους (όπως π.χ. οι κράμπες και οι πόνοι στη μέση) 
     Αποφυγή τραυματισμών
     Μεγαλύτερη αθλητική επίδοση
     Ενίσχυση της λίπανσης των αρθρώσεων
     Μεγαλύτερη ισορροπία
     Καλύτερη στάση του σώματος
  
Συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και της έντασης. Ασθένειες όπως το πεπτικό έλκος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο πονοκέφαλος, οι μυϊκοί πόνοι ή πόνοι αρθρώσεων είναι άμεσα συνδεδεμένες από το παρατεταμένο άγχος και το stress.

Έτσι με πιο απλά λόγια οι μυϊκές διατάσεις μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας να μην είμαστε άκαμπτοι και έτσι να κινούμαστε πιο άνετα. Eπίσης μειώνουν την πιθανότητα τραυματισμού των αρθρώσεων και των μυών.


           Tι πρέπει να ξέρεις για να κάνεις σωστά διατάσεις..

    • Διατάσεις είναι οι «ειδικές» ασκήσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην μυϊκή ευλυγισία, Είναι σημαντικό να κάνετε τις διατάσεις με ηρεμία,αργά και να σταματάτε στο σημείο όπου ο πόνος είναι γλυκός, ανεκτός. Θα πρέπει να έχετε κάνει ένα γενικό ζέσταμα πριν τις διατάσεις και να κάθεστε στην κάθε διάταση για  10'' - 25'' περίπου. Αναπνέετε ελεύθερα και μην κρατάτε την αναπνοή σας, την στιγμή που η μυϊκή ομάδα τεντώνεται εκπνεύστε και συγκεντρωθείτε στο σημείο που διατείνετε.
    • Αν βρίσκεστε σε κρύο περιβάλλον κάντε πολύ καλή προθέρμανση πριν τις διατάσεις.
       
            Πότε δεν πρέπει να κάνεις διατάσεις


           1) Όταν έχεις τραυματιστεί πρόσφατα (διάστρεμμα,κάταγμα κ.α.)
           2)  Αν έχεις υπερκινητικές αρθρώσεις - με υπερβολική ευκαμψία.


                                           =======================================